top of page
Zoeken

Eerste post! Een eenvoudig en gezond plantaardig en glutenvrij receptje.

Bijgewerkt op: 27 jun. 2021

Een bord vol kleurrijke groenten met linzen, rijst en een lekkere tahinidressing.





Rijst met Mediterraanse groetjes in de oven en een frisse salade.


Ik hou het graag gemakkelijk en eenvoudig. De overstap naar plantaardig en zo veel mogelijk ongeraffineerd koken was niet eenvoudig en ik heb er zeker tijd in moeten steken, maar ik leg de lat niet te hoog en maak het niet te ingewikkeld zodat ik het kan volhouden en het leuk blijft. Bij dit gerecht kan je ook alles aanpassen naar je eigen smaak en voorkeur en het blijft nog steeds lekker.

Je kan de rijst bijvoorbeeld vervangen door een andere vorm van koolhydraten zoals aardappelen of quinoa. De rauwe groenten kunnen ook vervangen worden door een andere rauwe groentjes, de linzen door een gezonde groenteburger of bonen... Zelfs de tahini kan je vervangen door een andere notenpasta zoals bv geroosterde cashewnotenpasta. Of je neemt een humus of dressing naar je eigen smaak. Ik verkies om mijn eigen sausjes/dressing te maken omdat het gewoon gezonder is en niet te vet.


INGREDIËNTEN voor 4 personen


rijst naar keuze 200g


groene linzen 120g


groene sla naar keuze

schijfjes komkommer

geraspte wortel


ovengroenten

courgette 1

aubergine 1

paprika 2

tomaat 5

rode ajuin 1

kappertjes 3 el

olijven 80g

zout

peper

gedroogde oregano 1 el

olijfolie (optioneel)


dressing

tahini 3 el

water (3-5 el of afhankelijk van hoe verdunt je de dressing wil)

limoensap 1/2 limoen

korianderpoeder 1 tl

zout naar smaak

peper naar smaak

paprikapoeder 1 tl

lookpoeder (1 tl of verse lookteentjes)

ahornsiroop 1 el (optioneel)

tamari of sojasaus (optioneel)


AAN DE SLAG

Snij de ovengroentjes in stukjes en leg ze in een ovenschaal en bestrooi met de kruiden. Ik leg de ajuinen, kappertjes en olijven altijd onderaan en bovenaan leg ik altijd de tomatenschijven om het sap ervan over alle andere groenten te laten vloeien tijdens het opwarmen in de oven zodat zij niet aanbranden en vochtig blijven.

Ik gebruik ook geen olijfolie om de hoeveelheid calorieën te beperken en omdat olie al een behoorlijk geraffineerd product is dat ondanks dat het behoord tot de gezonde oliën ik het liever vermijd. Er zit al genoeg vet in de dressing en deze is minder geraffineerd, dus een betere keuze voor je vetinname.


Kook de rijst en de linzen volgens de aanwijzingen van de verpakking en kruid met je favoriete groentebouillon of kruidenmengeling.


Prepareer de rauwe groeten voor de salade


Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en meng goed tot een geheel. Je kan hiervoor ook een blender of foodprocessor gebruiken maar is niet noodzakelijk.





115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page